אומרים שהסייברפאנק מת, אבל גם אם כן, יש עליו גופה חיננית ביותר. פייטן האתרים – לוחם נועז בדברים שמתו מזמן אבל ממשיכים לזוז – מביא לכם כמה דברים שמצא בסיוריו ברשת ומוכיחים אחת ולתמיד, שיש ז'אנרים שיודעים למות בחן.
פרוייקט הסייברספייס, http://project.cyberpunk.ru/, יצירה רוסית מקורית-אסלית (באנגלית, לא לדאוג!) שמקיפה כמות לא סבירה של חומר רקע מעולה, כולל סיפורים (וביניהם "סייברפאנק" המקורי לברוס בת'קה http://project.cyberpunk.ru/lib/cyberpunk/). תפארת היצירה הסלאבית המרושתת הזאת גם מכילה סעיף שכותרתו "האם הסייברפאנק מת?" http://project.cyberpunk.ru/idb/dead.html. שימו לב לתשובות שלהם. הם אומרים שלא. לא, שמעתם?
הסייברפאנק מכיל תסרוקות משונות ורובים תבוניים, אבל יותר מכל דבר אחר, הסייברפאנק הוא חוויית ההאקינג – המשתמש המומחה הבודד, המבלה לילות כימים מול הטרמינל הסופר-משכולל, והבכלל לא-ידידותי שלו, שדרכו הוא פוגש קהילה של אנשים כמוהו – חלוצים עם ג'ל בשיער, אשפי פריצה ואבטחה, מומחים וחובבנים גאונים. לא האינטרנט כמו שקיבלנו אותה, גרסת 2005, שבה לכל סבתא יש מנוי לפאה החמישית. כיף, אם כן, לציין, שעמוד הקישורים המצויין של פרוייקט הסייברספייס מכיל לינקים לניוזגרופס, אחותה הזקנה והמכוערת של הרשת הידידותית והבלוגים בRSS של ימינו. פייטן האתרים, קשיש שזוכר איך האינטרנט נראתה בשנת 1994, הרגיש מאוד סייברפאנקי. ומכאן קל להבין מדוע הלינק (באותו עמוד קישורים מצויין) ל ירחון ההאקרים 2600. http://www.2600.com/ שימח אותו מאוד. חברים, אם אתם רוצים להריץ סייברפאנק כמו שצריך, תלמדו להיות האקרים. אבל אל תלמדו טוב מדי, אחרת יקרה לכם מה שקרה לסטיב ג'קסון והחבר'ה: http://www.2600.com/secret/sj/sj-summary.html.
הלאה. עוד קישור מפרוייקט הסייברספייס השאיר את הפייטן שלכם עצוב. מונדו 2000, אולי המגזין החשוב ביותר בתולדות הז'אנר, נראה מת וזנוח. ההיסטוריה של מונדו 2000 מופיעה, לשמחת כל מי שלא יודע עדיין מה זה, בטוטסי. http://www.totse.com/en/ego/literary_genius/mondo2k.html
החינוך הרשתי שלנו ממשיך עם אתר שכולם חששתם שהוא יגיע. הנה הוא! אוסף מאמרים מצויינים המסבירים את הקשר בין סייברפאנק לפוסט-מודרניות. http://www.georgetown.edu/faculty/irvinem/technoculture/pomosf.html (האמת היא שהאתר הזה מכיל כמה מאמרים מצויינים גם אם לא בא לכם לעשות דוקטורט בתורת המשחקים. שימו לב במיוחד לראיונות ולמאמר הזה. http://jefferson.village.virginia.edu/pmc/issue.194/review-4.194.html)
הפאה החמישית תמיד טענה שהחלק הכי חשוב בתכנון משחק הוא ההשראה והאווירה. הלינק הבא הוא המצויין ביותר לדעת הפייטן הזה – מה שלא גורע מהעובדה שזהו אתר הכתוב בשפה הצ'כית. דארקארט http://www.darkart.cz/czech/darkart.htm מכיל יופי של גרפיקה אפלה, שחלקה קשור הדוקות לסייברפאנק עצמו – וחלקה סתם מתאים לקמפיין אפל ואלים. מומלץ בפייטנות.
אבל אם אתם רוצים השראה אמיתית לסייברפאנק אפל כמו שצריך – ועוד כזה שפורץ את גבולות הז'אנר כמו שופל במטע זיתים – כתתו את רגליכם למשחק המחשב BloodNethttp://www.abandonia.com/games/201/download/BloodNet.htm שיצא לאור בימי ה286 העליזים, עוד ב1994. רשת-דם מציגה את דמותו של רנסום סטארק, אולי דמות הסייברפאנק המצויינת בכל הזמנים; סטארק, קאובוי-סייבר מדופלם, ננשך על ידי ערפד (!!) ומבלה את המשחק ברחובותיה האפלים של העיר, כשהוא מתחמן את הטכנולוגיה והשתלים הביונים שלו כדי לשרוד. המשחק מעוצב לעילא, הדיאלוגים שנונים והסיפור לא-רע. אם מישהו מקוראי הפאה מעוניין להריץ משחק מחווה לדם-רשת, אנא פנו לפייטן, שישמח להצטרף.
קצרים בסוף: עייף משיטוטיו, מצא הפייטן את הלינק הבא http://www.ecn.org/settorecyb/txt/cybermanifest.html ותהה: האם יש אנשים הלוקחים את עצמם יותר מדי ברצינות? עם אנשים שכאלו, אתרי האקרים נפלאים, משחקי מחשב בני עשור עם ערפדים, ודאי שקשה להגיד שהסייברפאנק מת. אולי קצת גוסס. תזכורת עצובה לכך – המזכירה את שיר הפאנק המצויין של הכבש השישה-עשר – מספק לנו האתר הבא, http://www.ecn.org/settorecyb/index1.html הנראה כמו פורטל סייבר מצויין, מלבד העובדה שהוא התעדכן בפעם האחרונה כשלראש הממשלה קראו בנימין. (מצחיק במיוחד הכיתוב הקורא למשתמשים לרפרש את הדפדפן, כדי לקבל את העידכון האחרון.)
ועד הפעם הבאה – זכרו! הסייברפאנק לא מת! הוא רק נח!
מכיוון שמייקרופרוז עדיין קיימת (כחטיבה בתוך אטארי), מומלץ שלא להוריד את המשחק BloodNet, למרות שהוא מקוטלג כאובדה (Abandonware). אמנם הוא לא מופץ, אך זכויות היוצרים נשארו בידי היצרן. השארתי את הלינק, משום שהוא מוביל גם למידע על המשחק, ולכמה תמונות-מסך עילאיות. קוראי הפאה שומרי החוק יכולים לקנות את המשחק בדולרים בודדים כאן. --העורך
|